Tannkjøttsykdommer
Tannkjøttsykdommer, eller periodontale sykdommer, er sykdommer som rammer tannkjøttet og/eller fibrene rundt tannroten. Fibrene rundt tannroten er festet til kjevebenet, og også kjevebenet kan derfor påvirkes av periodontale sykdommer.
Gingivitt og periodontitt er de to hovedgruppene innen tannkjøttsykdommer. Begge sykdommene er bakterielle infeksjoner. Gingivitt rammer tannkjøttet, og periodontitt rammer også fibrene rundt tannroten.
Gingivitt er en betennelse i tannkjøttet som oppstår når bakteriebelegg sprer seg nedover tannhalsen under tannkjøttet. Symptomene kan være rødt og hovent tannkjøtt, blødninger eller dårlig ånde, men gingivitt oppdages som regel først av tannlegen. Gingivitt kan kureres, men ubehandlet kan betennelsen utvikle seg til periodontitt.
Periodontitt forårsakes også av at bakteriebelegg brer seg nedover tannhalsen under tannkjøttet. Denne betennelsen rammer fibrene som fester tennene til kjevebenet og ikke bare tannkjøttet. Periodontitt fører til en gradvis reduksjon av tannens feste til kjeven og i verste fall kan tannen løsne. Periodontitt kommer snikende og har ofte få symptomer. Ødeleggelsen kan gå så langt før man oppdager infeksjonen at det første symptomet vises ved en eller flere løse tenner. Tilstanden er i de fleste tilfeller kurerbar, men periodontitt kan blusse opp igjen selv etter at den er kurert. Derfor er det viktig å opprettholde gode rutiner for munnhygiene etter behandlingen.
Dårlig munnhygiene
Selv om tannkjøttsykdommer kan oppstå som følge av dårlig immunsystem, medisinbruk og genetikk oppstår de aller fleste tannkjøttsykdommer likevel som følge av utilstrekkelig renhold av tennene, og ses ofte i sammenheng med røyking. God munnhygiene er derfor den viktigste forebyggende faktoren, og en stor del av behandlingen av periodontale sykdommer. Før behandling begynner gis det veiledning i egenhygiene for å forhindre at ytterligere betennelser oppstår.
Puss tennene hver morgen og kveld. Sørg for å pusse alle tennenes flater rene for bakteriebelegg, men puss forsiktig. Bruk mellomromsbørster for å børste vekk bakteriebelegg og matrester som ligger i mellomrommene mellom tennene. Bruk tanntråd eller tannstikker for å rense mellomrommene mellom tennene som er for små til at mellomromsbørsten kommer til.
Slik behandler vi tannkjøttsykdom
Alt bakteriebelegg fjernes fra tannroten under tannkjøttet med spesialinstrumenter, og dette gjøres i flere omganger. Dersom tannkjøttsykdommen har kommet veldig langt i prosessen hender det at det må utføres kirurgiske inngrep for å stanse infeksjonsspredningen. Disse inngrepene utføres av en spesialist på periodontale sykdommer (periodontist). Antibiotika er også noen ganger nødvendig for å dempe betennelsen.
Etter behandlingen får man regelmessig profesjonell tannrens og oppfølging hos oss eller periodontist for å sørge for at infeksjonen ikke blusser opp igjen. Etter behandling av periodontitt sørger jevnlig rens og oppfølging for at kjevebenet ikke brytes ytterligere ned og at tennene kan beholdes. Behandling av gingivitt dekkes ikke. Ved tap av tenner grunnet periodontitt kan en tannerstatning dekkes delvis.